Roy Kloet is strategisch (keten) adviseur bij Geofox-Lexmond, sinds kort is hij ook lid van de programmaraad van het VIC.
Achtergrond
“Ik heb Biomedische Wetenschappen gestudeerd aan de VU in Amsterdam, met als differentiatie Wetenschapscommunicatie. Aansluitend heb ik onderzoek gedaan naar en gedoceerd over het grensvlak van wetenschap, technologie en samenleving. Hier maakte ik kennis met verschillende milieudisciplines. Op het onderzoek promoveerde ik in 2011, als vertaler en bruggenbouwer tussen wetenschap, technologie en maatschappij.
Ik geloof sterk in de kracht van een wisselwerking tussen academische en praktijkprofessionals, over en dwars door (vak)disciplines heen. Om niet zelf aan deze kloof bij te dragen, combineerde ik het laatste jaar van mijn onderzoek met het opdoen van praktijkervaring bij een adviesbureau: Geofox-Lexmond. Bij dit adviesbureau werk ik inmiddels als strategisch (keten)adviseur, waarbij ik zowel intern als extern onderwerpen agendeer en transities uitdenk en begeleid. Hoofdzakelijk op het gebied van milieu, gezondheid, energie en ruimtelijke ontwikkeling.”
Binding met de veenweiden
“Als biomedicus had ik tot enkele jaren geleden nog nooit bewust over de veenweiden nagedacht. Toen ik dit wél ging doen, bleek dat ik dagelijks (en soms al mijn leven lang) te maken heb met deze veenweiden: recreatief, educatief, als huiseigenaar met slappe bodem, als consument, als energiegebruiker, etc. De veenweiden zijn hierbij essentieel en een helikopterperspectief is nodig om deze waarde te zien. Juist hierdoor heb ik een sterke band met de veenweiden. Enerzijds persoonlijk omdat de veenweiden mij op veel facetten raken, anderzijds professioneel omdat het ketenperspectief en de samenhangende kansen van de veenweiden mij inspireren en boeien.”
Rol van het VIC
“De kracht van het VIC is dat innovaties tastbaar gemaakt worden met kleine pilots; dat zorgt ervoor dat het brede publiek de veenweiden leert begrijpen en meegenomen wordt in het innovatieproces. Het VIC maakt zich hard voor het combineren van wetenschappelijke én praktische kennis, gekoppeld aan agendering en (beleids)ontwikkeling van overheden, industrie en MKB, voorzien van sprekende (tastbare, lokale) voorbeelden waar ook de leek een beeld bij kan vormen, en verankerd in een sterk en breed netwerk. Een voedingsbodem voor coproductie en innovatie. Dat is in mijn ogen bijzonder, te koesteren en inspirerend.”
Icoon Aquatische Landbouw
“Het icoon Aquatische landbouw is een icoon dat al heel concreet te maken is; dat inspeelt op een betere en meervoudige benutting van potentieel dat er al ligt. Ook spreekt het breed, bijvoorbeeld de teelt van cranberries (veenbessen) tot de verbeelding. Niet alleen kan een breder publiek zich een voorstelling maken, ook nodigt het uit tot meedenken, over mogelijke producten van aquatische landbouw en andere toepassingen van bestaande producten. Daarbij is kennis en input nodig vanuit de gehele productieketen, waaronder de agrarische-, logistieke- en levensmiddelensector. De rol en kracht van het VIC hierin is dat zij de juiste mensen bij elkaar brengt en middels kleine pilots innovaties uitprobeert. Dat kan grote veranderingen bewerkstelligen. Met dit icoon laat het VIC zien dat niet alleen de weidegrond benut kan worden, maar ook de onderdelen die ertussen zitten, ten gunste van mens, dier en milieu.”
Uitdagingen voor de toekomst
“Milieu en (volks)gezondheid zijn zeer sterk verweven, maar de afgelopen decennia tamelijk los van elkaar opgepakt en onderzocht. In gezondheidsland denkt en werkt men anders dan in milieuland, en enorme versnellingen zijn mogelijk door een beter begrip van beide werelden. In de veenweiden en hoe hiermee men hiermee omgaat zie ik veel onbenoemde kansen, voor zowel milieu als gezondheid. Deze zou ik graag meer onder de aandacht brengen. In de melkveehouderij is er bijvoorbeeld op microbiologisch gebied al goed nagedacht hoe de keten in elkaar zit, om melk als kwaliteitsproduct te kunnen leveren. Dat is – bijvoorbeeld kijkend naar preventie van antibioticaresistentie in het milieu – ook leerzaam voor andere sectoren en mag ook zeker benoemd worden. Ook de cranberry is een mooi voorbeeld van de combinatie van gezondheid en milieu, de cranberry draagt bij aan de maatschappelijke vraag naar gezonde producten en aan het milieuvraagstuk in de veenweiden. Ik denk dat juist het identificeren en benoemen van deze milieu- en gezondheidsrelevantie – met voorbeelden en pilots omkleed – zal bijdragen aan bredere bekendheid met en waardering van de veenweiden.”