Provincie Utrecht

Centraal gelegen provincie met 144.915 hectare en 26 gemeenten met 1.190.604 inwoners. De dichtbevolkte provincie wordt algemeen tot de Randstad gerekend. 

Utrecht is een bijzondere provincie. Dat komt door de ligging, centraal in het land en in een mooi en gevarieerd (stads)landschap. Het gebied heeft een rijke geschiedenis, van de Romeinse nederzetting via het bisdom Utrecht tot de jonge kenniscultuur van vandaag. het is een topregio met een enorme kracht en potentieel. Hierin ligt meteen de uitdaging, want het is de kunst om het goede te behouden en in balans verder te ontwikkelen.

Onze provincie kent een unieke combinatie van stedelijk wonen en natuur. Utrecht is een groene provincie, maar het wegennet is het drukste en meest gebruikte wegennet van Nederland. Het centraal station van Utrecht verwerkt evenveel reizigers als Schiphol: 57 miljoen per jaar. Daar is beleid op nodig, dit beleid komt onder meer bij de provincie vandaan. In samenwerking met betrokken gemeentes, het Rijk en belangrijke partners heeft de provincie een voortrekkersrol.