Voor de zuivelketen is het behoud van weidegang belangrijk. De koe kenmerkt het Nederlandse landschap en burgers hechten veel waarde aan koeien in de wei. Weidegang levert bovendien een bijdrage aan het natuurlijk gedrag van koeien. Voor bedrijven met een melkrobot of een grote veestapel is toepassing van weidegang in de praktijk niet altijd vanzelfsprekend. Tegelijkertijd zijn er melkveebedrijven die weidegang succesvol toepassen.
In de veenweiden wordt ten opzichte van de rest van Nederland nog zeer veel geweid. Maar goed ook, immers weiden wordt zeer gewaardeerd door de burger en de veenweiden bevindt zich nu juist in het Randstedelijk gebied. De omvang van de huiskavel, de verkaveling in de veenweiden, het sterk dooraderde landschap met wegen en watergangen en de toch al beperkte draagkracht vragen om nieuw vakmanschap bij veehouders in de veenweiden. Immers de melkrobot vraagt om een continue bereikbaarheid en grotere koppels melkvee vragen om grotere huiskavels die vaak niet beschikbaar zijn.
Traditioneel beweiden veehouders hun percelen 1-malig waarna gemaaid wordt. Een beperkte huiskavel leidt dan al snel tot het gedeeltelijk opstallen van het vee. Het Veenweiden Innovatiecentrum is in samenwerking met de Stichting Weidegang, het Louis Bolk Instituut en Wageningen Livestock Research de uitdaging aangegaan beweidingsconcepten te ontwikkelen waarbij de te beweiden oppervlakte aan huis vergroot wordt. Niet meer maaien in dienst van beweiden maar weiden in dienst van beweiden is de uitdaging waaraan we de komende 2 jaar gaan werken.
Beweiden in de veenweiden vraagt om nieuw vakmanschap in een snel veranderende omgeving. Youri Egas oud student bij Inholland schreef al eerder zijn afstudeerscriptie over de mogelijkheden van beweiden met een melkrobot in de veenweiden.
Voor vragen of suggesties neem contact op met Frank Lenssinck via frank@veenweiden.nl