Ontwikkeling van echt veenweide talent is een belangrijk middel om de verschillende speerpunten kracht bij te zetten. Daarom praten we nu in eerste instantie met het agrarisch MBO en HBO onderwijs om te komen tot een onderwijsprogramma waar de het omgaan met “veen” een vast onderdeel van het lesprogramma wordt.
Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Met de het Dairy Triangle concept spelen we in op de vraag naar de agrarische top MBO en HBO talenten die als “moderne student” het onderwijs verlaten. Centraal staat in dit geval de matrix tussen grondsoort en bedrijfstijl waarbij we de studenten een verbreding en verdieping aanbieden. Het bedrijfsleven ondersteunt ons bij deze ontwikkeling.
Voor vragen mail naar J.Nolles@cah.nl of frank@veenweiden.nl.
Studente Anna Koornneef onderzoekt klauwoppervlaktes van verschillende koeien
Anna Koornneef studeert aan Inholland en was voor haar afstudeeropdracht op zoek naar een stageplek waar ze haar interesse voor onderzoek, melkveehouderij en fokkerij kon combineren. Ze nam contact op met het Veenweiden Innovatiecentrum en sindsdien voert ze zelfstandig onderzoek uit naar klauwoppervlaktes van verschillende koeien. Grotere klauwen betekent minder druk op de veenbodem en dus zou het klauwoppervlak een rol kunnen spelen in de selectie van de ideale ‘veenweidekoe’. “Het is heel leerzaam om het hele innovatieproces van dichtbij mee te maken, soms de weerstand te voelen en door veel te praten ervoor te zorgen dat andere mensen het onderwerp ook interessant gaan vinden. In totaal heb ik nu 800 koeien kunnen meten door met klauwbekappers van de Agrarische Bedrijfsverzorging (AB) mee te gaan naar twaalf verschillende boerenbedrijven. Van alle klauwen zijn foto’s gemaakt en zo kan ik de oppervlakten meten en invoeren. Daarna kan ik alles verder gaan uitwerken en conclusies trekken over verbanden tussen bijvoorbeeld ras en oppervlakte en leeftijd en oppervlakte. Eind juni is mijn afstudeeronderzoek afgerond.”
Student Kees Meerbeek betrokken bij onderzoek Miscanthus
Kees Meerbeek van CAH Dronten werkt iedere woensdag bij het Veenweiden Innovatiecentrum aan een project met de grassoort Miscanthus. Dat doet hij voor het praktijknetwerk Slaap Zacht. Dit netwerk gaat op zoek naar alternatieven voor stro en zaagsel, die veehouders zelf kunnen telen, zoals Miscanthus of riet.