Boeren met Perspectief in de veenweiden

Tijdens de boerenprotesten, in het heetst van de strijd, bracht een aantal boeren uit het gebied rond de Nieuwkoopse Plassen een bezoek aan minister president Rutte in het Catshuis. Dat vormde de start van een nieuwe coöperatie: “Boeren met Perspectief”. Een coöperatie die door het verleasen van stikstof innovatieve stal- en managementmaatregelen wil bekostigen en anderzijds een bijdrage wil leveren aan een reductie van stikstofdepositie op het nabijgelegen Natura 2000 gebied de Nieuwkoopse Plassen.

Het is voor velen even ‘kauwen’ geweest op het plan dat de veehouders uitrolden om uit de impasse van de stikstofproblematiek te komen. Maar na uitgebreide discussie gaat de pilot nu binnenkort van start. Een tweetal veehouders investeren in een JOZ-stikstofkraker, een andere veehouder ontwikkelde zelf een nieuw en revolutionair stalsysteem en een derde wil aan de slag met een scheidingsvloer in combinatie met opslag en aanwendingstechniek aangevuld met managementmaatregelen. Deze innovaties hebben allen als doel om de natuur een forse handreiking te doen en anderzijds een blijvend perspectief te bieden voor het veenweidengebied.

Als Veenweiden Innovatiecentrum dragen we ons steentje bij in het ontwikkelen en opsporen van dergelijke innovaties door deze bijvoorbeeld via de Kringloopwijzer te verankeren in het beleid. En het past ons goed om met ondernemerschap en innovatie de diverse vraagstukken in de veenweiden aan te pakken.