Nuffield Nederland

Een Nuffield Scholarship is een van de meest waardevolle en prestigieuze prijzen in Nederland waarvan er jaarlijks slechts enkelen van worden toegekend aan individuen die worden gezien als toekomstige leiders in de agrarische sector.

Frank Lenssinck ontving in 2020 de mogelijkheid om hieraan deel te nemen. In maart 2020 stond een reis gepland naar Australië en Nieuw-Zeeland, eind juni een veenweideconferentie en bedrijvenbezoek naar Estland, in juli bezoek aan Indonesië om ervaringen rondom besturen van veengebieden te delen en in het najaar een reis naar Canada om ervaringen op het gebied van alternatieve teelten zoals cranberry’s, wilde rijst en rietmos te verkennen.

Al tijdens de reis naar Australië werd het gezelschap verrast door de mondiale uitbraak van het Corona virus, waardoor deze trip vroegtijdig beëindigd werd. Dat brengt vernieuwde invalshoeken op een mondiaal en nationaal speelveld.

Via deze blogs deelt Frank zijn visie, ervaringen en inzichten vanuit agrarische kennis en managementinvalshoeken met ondernemers uit de agrarische sector, beleidsmedewerkers en andere geïnteresseerden. Leest u mee?


Blogs

  • Digging 2.0
    M’n ogen vielen van verbazing open toen we in 2016 de veengebieden in Noorwegen bezochten. Onze Noorse expert probeerde iets uit te leggen dat we vanwege de ongeloofwaardigheid maar niet begrepen. Het was in onze ogen zo waanzin(nig). ‘We willen het ECHT zien’, riepen we in koor. Kijkt u mee?
  • Watertable
    In de ontwikkeling van ‘farming’ wereldwijd is water echt een dingetje. De Rabobank presenteerde ons actuele cijfers van het grondwaterpeil in heel Australië, vochtigheid van de grond en de te verwachte regenval. Met open mond kijk ik naar de slides die voorbij vliegen. Een geldverstrekker die zich bezighoudt met water????
  • No till
    Het onderwerp staat al jaren op m’n verlanglijstje en was wat weggezakt nu gras een centrale rol speelt in de veenweiden, maar daar is ie weer: ‘no till’. Grote bedrijven als Bayer vertonen voor mij voor het eerst het no tillage (geen grondbewerking) gedachtegoed. Wauw. Het is eigenlijk ongelofelijk dat we in Nederland zo weinig investeren in de, in mijn ogen, één van de belangrijkste bewegingen die we moeten maken in de Nederlandse landbouw.
  • Biodivers Leiderschap
    Eén van de belangrijke doelstellingen van het Nuffield scholarschip programma is het ontwikkelen van leiderschap in het domein waarin je actief bent. Een prachtige uitdaging die we met het accepteren van het scholarship hebben aanvaard. De internationale conferentie, in dit geval in Australië speelt een belangrijke rol in het ontwikkelen van leiderschap.
  • Saamhorigheid
    In een tijd waarin fysiek contact zoveel mogelijk vermeden moet worden, leidt contact met het thuisfront tot grote veranderingen in ons programma. Nieuw-Zeeland besloot al haar reizigers in quarantaine te gaan houden. Betekent dat de Nieuw-Zeelandse ondernemers per direct naar huis zijn gevlogen. Idem voor een deel van de Engelse groep.
  • Copy floppy
    Wat narrig luister ik naar het zoveelste verhaal waarin bulk (commodity) gelinkt is aan ‘feed the world’ en investeringsfondsen van honderden miljoenen je om de oren vliegen. Mijn buurman aan tafel, een Nuffield scholar uit centraal Australië heeft meer dan 18000 stuks ‘heds’(vleesdieren) en ruim 500.000 hectare grond (lees woestijn). Hij is toevallig de grootste, maar dat ben je al snel niet meer als het aan de presentator, ligt die investeert in bedrijven die in moeilijkheden zijn gekomen. Big business zeg maar.
  • ‘Vinkjes-cultuur’
    Een inspirerend gesprek met een Nuffield Scholar uit Engeland ging over de vinkjescultuur. Als auditor bij bedrijven werkte ze met vele ‘checklijsten’. Op deze lijsten stonden te behalen doelstellingen die 1 voor 1 afgevinkt werden. Meestal had ze te maken met de kwaliteitsmanager binnen het bedrijf en ‘at the end’ de directeur. Doelstellingen behaald, volgende klant…
  • Leven bij de dag
    Het voelt erg dubbel om met een internationale groep agrarische ondernemers bij elkaar te komen in Brisbane, terwijl de wereld in paniek is over het oprukkende Coronavirus. Gelukkig is het aantal Coronagevallen in Australië nog beperkt en zijn deze, door de enorme omvang van het land, op zichzelf staand. Wij hebben ons teruggetrokken op het eiland Tangalooma. Niemand van ons is ziek. Geen directe aanleiding voor paniek, maar ook wij willen het liefst onze reizen vervolgen naar continenten als Nieuw Zeeland, Chili en Brazilië…