SONY DSC

Inspirerende bijeenkomst markeert de start van het VIC

10 mei 2012 | Bericht

Woensdag 9 mei vond de officiële start van het VIC plaats in de tot theaterzaal omgetoverde schuur op het VIC terrein in Zegveld. Meer dan 140 genodigden waren gekomen om de startbijeenkomst bij te wonen en onder het genot van een hapje en een drankje te netwerken. De start van het VIC is bekrachtigd door het zetten van handtekeningen op een witte koe door vertegenwoordigers van de financierende instanties.

Bij binnenkomst kregen de bezoekers mooie helikopterbeelden te zien, voor een eerste blik op het Veenweiden Innovatiecentrum vanuit de lucht. Onder de enthousiaste leiding van dagvoorzitter Mariken Fellinger, die twee jaar geleden zelf de eerste verkenning naar draagvlak voor het VIC heeft gedaan, kwamen diverse mensen aan het woord. Om te beginnen was dat bestuursvoorzitter Jan Heijkoop die enige tijd geleden door Bart Krol voor deze functie was gevraagd vanwege zijn grote betrokkenheid bij de thema’s van het gebied en zijn enorme netwerk. Ook de andere bestuursleden Kees Wantenaar, Lex Hartholt en André van der Zande zijn kort geïntroduceerd.

De officiële openingshandeling bestond uit het zetten van handtekeningen op een grote witte koe. Die handtekeningen zijn gezet door vertegenwoordigers van de diverse financiers, waaronder de heren Romijn van LTO-Noord, Krol van Provincie Utrecht, Weber van Provincie Zuid-Holland, Poelmann van Stichtse Rijnlanden en Kool van Rivierenland. Vervolgens zijn verschillende mensen aan het woord geweest om hun visie op het Veenweiden Innovatiecentrum te geven. De grote gemene deler in hun bijdragen was enthousiasme, de noodzaak om te innoveren en aansluiting met het onderwijs.

Simon Ruiter van Friesland Campina en de heer Weber van Provincie Zuid-Holland zien in het VIC een ondersteunende factor om veehouderij te optimaliseren voor het Veenweiden gebied om te zorgen dat koeien en veenweiden met elkaar verbonden blijven. Barend Meerkerk van PPP Agro Advies ziet in het VIC een ideale instantie om nieuwe dingen uit te proberen die nog niet eerder gedaan zijn en daardoor kunnen leiden tot echte innovatie en nieuwe oplossingen. Bastiaan Pelikaan van onderwijsinstantie Aeres Groep nodigde bij VIC betrokken partijen uit om vooral ruimte te bieden aan studenten om mee te helpen bij onderzoek en innovatie.

Een aantal enthousiaste en kritische studenten uit het Groen Onderwijs hebben vervolgens in een “College Tour” setting de kans gekregen om onder leiding van Mike Schellart, journalist van Nieuwe Oogst, kritische vragen te stellen aan de heren Poelmann (dijkgraaf Stichtse Rijnlanden) en Romijn (Vakgroepvoorzitter Melkveehouderij LTO Noord). Punten die daarbij aan de orde kwamen waren het mestbeleid, verbreding van de landbouw, en het opschalen van onderwaterdrainage. De meest kritische vraag werd gesteld door Lianne Koot, studente van In Holland die daarvoor beloond is met een ballonvaart.

Tot slot heeft Mariken Fellinger iedereen uitgenodigd voor de uitgebreide borrel waarbij smakelijke Blaarkop gehaktballetjes, broodjes met diverse rundvleeswaren en bitterballen van Blaarkopvlees werden geserveerd. In de prettige ambiance werd levendig gediscussieerd, kennis uitgewisseld en druk genetwerkt. Precies wat het VIC voor ogen heeft.