Oogst van duck potato, pijlkruid.

Chips van ‘Duck potato’ als natte teelt op veengrond

5 april 2018 | Bericht

 

Met een oogst van ongeveer 500 kilogram knolletjes per hectare weten we nu dat de ‘Duck potato’, ook wel Pijlkruid, kan groeien op het Nederlandse veen. Van de knolletjes kan onder andere chips worden gebakken, maar ze kunnen ook net als aardappelen worden gekookt of geroosterd. 

 

‘Duck potato’, in het Nederlands Pijlkruid, produceert eetbare zetmeelrijke knollen, vergelijkbaar met de aardappel, met dat verschil dat pijlkruid een waterplant is. Ook is het een meerjarige plant. In het onderzoeksproject Veen Voer en Verder is pijlkruid één van de natte teelten die onderzocht wordt. In mei 2017 zijn er op het proefveld van KTC Zegveld drie variëteiten pijlkruid geplant: een inheemse, Aziatische en Noord-Amerikaanse variëteit. Dit als eerste experiment om te verkennen of pijlkruid groeit op ondergelopen Nederlandse veengrond. Onder de juiste omstandigheden kan pijlkruid een aanzienlijke hoeveelheid knollen produceren. Zo wordt pijlkruid bijvoorbeeld in China geteeld als voedselgewas.

In het najaar, wanneer de bovengrondse delen van de plant afsterven, kunnen de knollen geoogst worden. Die zijn dan te vinden aan de uiteinden van de wortelstokken, tot zo’n 5 à 10 cm diep verstopt in de bagger. In november 2017 is het pijlkruid van de proefvelden in Zegveld geoogst. De Noord-Amerikaanse variëteit gaf de grootste planten en ook de grootste knollen, tot ongeveer 3 à 5 cm doorsnede. Met een oogst van ongeveer 500 kg knolletjes per hectare weten we nu dat de planten kunnen groeien op het Nederlandse veen.

Dit jaar hebben we van de knollen onder andere chips gebakken, maar de knollen kunnen net als aardappels ook gekookt of geroosterd worden. Komend jaar wordt de hergroei van het pijlkruid gemonitord en wordt de teelt verder verkend.

Voor meer informatie over de teelt en oogst van Duck potato, neem contact op met Jeroen Pijlman (Louis Bolk Instituut) via j.pijlman@louisbolk.nl

4.2 Duck potato product

 

 

 

 

 

 

Verse pijlkruidknollen gesneden en gebakken tot pijlkruid chips.