Waarom?
Agrariërs hebben belangstelling voor WIS als concrete maatregel om bodemdaling en CO2-emissie te verminderen. Door nu de bestaande knelpunten te onderzoeken rondom de levenscyclus van deze systemen en oplossingen te bieden die aanleg, functionaliteit en duurzaamheid (levenscyclus) verbeteren, wordt het vertrouwen bij gebruikers in de werking, zoals agrariërs en waterbeheerders, versterkt. En kan WIS worden gezien als duurzame maatregel voor veenweidenproblematiek.
Hypothese
- Eenduidige richtlijnen voor aanleg, onderhoud en beheer verlengen de levenscyclus van WIS
- Kennisdeling uit praktijk en onderzoekt levert praktische handvatten op voor gebruikers van WIS
- Technische aanpassingen verbeteren de werking van WIS
Meer over Revisit WIS
Op dit moment is er nog geen nieuws over deze activiteit
Aanpak
Stap 1 Ophalen van uitdagingen en ontwikkelingen in huidige pilots
We inventariseren en selecteren ca. 10 relevante uitgevoerde/lopende pilots als dwarsdoorsnede uit het Nederlandse veenweidegebied (Groene Hart, Noord-Holland, Fryslân, Noord-West Overijssel). We gaan in gesprek over de bestaande knelpunten in de praktijk. Mogelijk werken bepaalde (oudere) systemen niet goed. Of zijn in het verleden, voordat de KIWA-richtlijn voor de aanleg van WIS werd geïntroduceerd, systemen mogelijk op verkeerde hoogtes, met onvoldoende vlakligging of op verkeerde onderlinge afstanden aangelegd. Het kan ook zijn dat noodzakelijk onderhoud en beheer niet goed zijn geregeld en er geen monitoring plaatsvindt. Behalve met agrariërs, worden ook gesprekken gevoerd met gebiedscollectieven, adviseurs, provincies, waterschappen, individuele boeren en WIS-draineurs en worden veldobservaties uitgevoerd.
De verzamelde informatie over materiaal, installatie, beheer en onderhoud (in relatie tot de bestaande KIWA-richtlijn) wordt geanalyseerd t.b.v. een aanzet tot advies over mogelijke verbeteringen.
De vervolgstappen betreffen:
- Innoveren op uitdagingen uit stap 1, samen met innovators in de praktijk (boeren, ontwerpers, aannemers, bedrijven, deskundigen) tot enkele zeer pragmatische verbeteringen, zowel op technisch als op procesmatig vlak.
- Toetsen en aanpassen van de voorgestelde verbeteringen in de praktijk.
- Check op praktische economische en juridische aspecten van de voorgestelde en getoetste verbeteringen voor materiaal, aanleg, beheer en onderhoud. Denk ook aan overzicht van kosten voor aanleg en beheer van WIS.
- Vertalen van alle geïnventariseerde informatie en verbeteringen in advies/ gebruiksgids.
Winstwaarschuwing
Revisit WIS is een onderzoeks- en innovatieproject voor verbetering van waterinfiltratiesystemen (WIS) in (agrarische) veenweidegebieden. De geïnventariseerde methoden en oplossingen zijn gebaseerd op praktijkervaring en beschikbaar wetenschappelijk onderzoek en bevinden zich in een ontwikkelingsfase. De resultaten en aanbevelingen die voortkomen uit dit programma kunnen variëren afhankelijk van lokale omstandigheden, technische beperkingen en het gebruik van de systemen In de praktijk en bieden geen garanties.
Downloads
Resultaten

Er zijn nog geen resultaten
Zodra er resultaten zijn, plaatsen we deze hier.