Waarom?
Het Nederlandse veenweidegebied is een uitstoter van broeikasgassen. De overheidsdoelstelling om in 20230 bijna 50% reductie van broeikasgasemissies te realiseren t.o.v. de situatie in 1990, vraagt om diverse maatregelen. Het keren van bodemprofielen is een bodemmaatregel net als overlagen. Het voordeel van profielkeren is dat de huidige functies van het land behouden kunnen blijven. En het een eenmalige ingreep is op het perceel om langdurig broeikasgasemissies te reduceren.
Hypothese
- Profielkeren verhoogt koolstofvastlegging in de bodem
- Betere vocht doorlaatbaarheid van de (omgekeerde) bovenlaag, veen droogt minder uit
- Profielkeren vertraagt het bodemdalingsproces
- Weinig impact op bedrijfsvoering en graslandbeheer
Meer over Profielkeren
Op dit moment is er nog geen nieuws over deze activiteit
Aanpak
Cultuurhistorisch gezien is het veranderen van een bodemprofiel onwenselijk vanwege de impact op flora en fauna (zoals weidevogels). En mogelijk op archeologische en aardkundige waarden. Om die reden zijn voor het onderzoek dat in 2023 is gestart, uitsluitend percelen uitgezocht die archeologisch niet interessant zijn.
Op een proefveld aan de Gracht in Munnekeburen liggen 4 keervakken van 40 bij 50 meter en 4 gelijke controlevakken. Naast het proefveld is ook een demoveld gerealiseerd. Op de twee percelen is de teeltaarde eerst afgegraven en na het keren weer teruggeplaatst. De totale proef is 2 ha groot. Voor de aanleg van het proefveld is gekozen voor profielomzetting door een kraan omdat dit de meest precieze methode is en deze methode ook kan omgaan met verschillen in de ondergrond. Het onderzoek richt zich ook op technische aspecten van profielkeren: welke machines zijn het meest geschikt?
Met een viertal boringen is het veenprofiel en de dikte van de zandlaag op het proefperceel vastgesteld als eerste indicatie. Tot 60 cm is het veen gereduceerd met hier en daar nog houtresten. Vanaf 60 cm is er rood ongeoxideerd veen. De zandlaag onder het veen was voldoende dik om profielkeren te kunnen uitvoeren. Het criterium hiervoor is dat er minimaal de dikte van de veenlaag aan zand aanwezig moet zijn onder het veen.
Winstwaarschuwing
Profielkeren is effectief voor het reduceren van broeikasgasemissies. Maar het veranderen van de bodemgesteldheid wordt bij overheden en maatschappelijke organisaties als onwenselijk gezien. Daarmee zal de maatregel vanwege archeologische waarden, of in weidevogelkerngebieden, wellicht lastiger te verwezenlijken zijn.
Resultaten

Resultaten op broeikasgasemissies zijn nog niet bekend
De bodem moet zich eerst stabiliseren en daarna kan pas gemeten worden. De aanname is dat het keren van de bodem een gunstig effect heeft wanneer de veenlaag onder het grondwaterpeil komt te liggen. Bij de werkzaamheden treedt een flinke uitstoot op. Hoe groot deze uitstoot is moet nog worden onderzocht. Na het keren vormt er een nieuwe zode die juist koolstof opneemt.