KIEM

Inzichten, kennis en expertise vanuit de boerenpraktijk, onderzoek en het bedrijfsleven. Als basis om nieuwe, economisch rendabele bedrijfsconcepten op veen te ontwikkelen. Gericht op een klimaatbestendig bodem- en watersysteem, natuur en biodiversiteit. KIEM vormt de onderzoeksfase van het VIC Innovatieprogramma.

Contact

Jolien Koole
Projectleider
06 25 022 161
jolien@veenweiden.nl

Waarom?

Blijven ondernemen in het landelijk veengebied vraagt om duurzame en rendabele langetermijnperspectieven. Om daar innovatief invulling aan te geven is inzicht nodig in de huidige situatie op bedrijfsniveau en in de keten.

Hypothese

  • Er zijn voldoende aanknopingspunten, uitdagingen en problemen in/op veen, om échte stappen te zetten in systemische innovatie.
  • De pioniers en koplopende ondernemers op veen zijn enthousiast over de toekomstgerichte ideeën voor de sector die binnen KIEM worden ontwikkeld.

Aanpak

We gebruiken de leapfrogging-methodiek: vanuit het heden springen we over allerlei beperkingen heen (juridisch, sociaal, financieel, etc.), naar de toekomst. Daarna identificeren we middels backcasting de stappen die nodig zijn om vanuit het heden naar die toekomst toe te werken.

We brengen eerst inzichten over de huidige situatie in kaart, die van waarde zijn om lange termijnperspectieven te ontwikkelen. Dat doen we samen met koplopers: ondernemers en bedrijven die toekomstgericht werken aan klimaatadaptatie en -mitigatie, natuurinclusief boeren, voedselvoorziening en maatschappelijke meerwaarde. En we halen kennis bij experts, visionairs en uit onderzoek en literatuur.

Al deze ideeën, inspiratie, kennis, visie en inzichten (ophaalfase A), vertalen we later dit jaar (2024) naar langetermijnperspectieven voor JUMP, waarin we nieuwe integrale bedrijfsconcepten ontwikkelen.

We willen niet optimaliseren, maar innoveren. Daarom is het belangrijk om bij het vertalen van inzichten naar toekomstgerichte perspectieven, regelmatig te valideren of innovaties enige relevantie hebben. Ook dat doen we samen met de groep koplopers (validatiefase B). Tijdens deze valideersessies kunnen zij ook zelf ideeën ontwikkelen om met de innovaties die ze hebben gevalideerd aan de slag te gaan, op korte termijn.

Winstwaarschuwing
De zoekvelden en inzichten zijn ingrediënten om tot innovaties te komen. Het zijn dus geen kant-en-klare oplossingen voor alle uitdagingen op veen. Ook zijn ze niet uitsluitend van toepassing op veen.

Downloads

Afbeeldingen

Resultaten

100% score commitment van koplopers voor komende 3,5 jaar

Alle koplopers uit de KIEM-fase van het VIC Innovatieprogramma willen ook de komende jaren betrokken blijven bij JUMP. Daarin gaan we aan de slag met de inzichten, voor échte systeeminnovaties op veen.

Innoveren voor de sector
Diversiteit aan ondernemerschap, vakmanschap, toekomstvisie en -focus. Belangrijke ingrediënten om aan concrete en praktijkgerichte innovaties te werken voor de sector. Om die reden hebben we binnen KIEM een koplopergroep samengebracht van ondernemers uit diverse veenprovincies, die elk hun eigen keuzes hebben gemaakt qua business en bedrijfssysteem. Met hen willen we sparren en spiegelen om inzichten en ideeën te toetsen of verrijken. Hun inzet is gericht op kansen en concepten voor collega-ondernemers op veen. Tijdens de 1e Koploperbijeenkomst op 28 mei in Zegveld spraken alle aanwezige koplopers uit om zich voor de komende 3,5 jaar te verbinden aan het VIC Innovatieprogramma. En dus met de inzichten vanuit KIEM, door te pakken in JUMP! De lijst met deelnemende koplopers zal de komende tijd nog verder uitgebreid worden.

KIEM verslaglegging Fase A

De inzichten, scenario’s en zoekvelden die we in het eerste haf jaar van KIEM hebben verzameld, zijn gebundeld in een digitaal verslag. Het resultaat van een reis door en over bodem, water, verdienmodellen, opgaven en behoeften.

Langs scenario’s, mythes, hobbels en dilemma’s. Verrijkt met input vanuit experts, koplopers, onderzoek, artikelen en literatuur. Een waardevolle basis voor JUMP, de volgende fase in ons innovatieprogramma.

Bekijk hier de samenvattende pagina’s van het totale KIEM verslag.

Wil je meer weten, neem dan contact op met Jolien Koole via Jolien@veenweiden.nl.

KIEM unit in een nieuw jasje

In november zijn we gestart met JUMP, de innovatiefase die volgt op KIEM. Daarvoor hebben we de conceptroom in Zegveld weer hard nodig om de nieuwe business concepten die we de komende jaren gaan ontwikkelen, te visualiseren.

Dus hebben we de oogst van KIEM verhuisd naar een nieuwe unit. Iets kleiner, maar super efficiënt ingericht, zodat alles er toch overzichtelijk in past en bekeken kan worden. Kijk maar mee.

Bekijk video

KIEM validatietour in veenprovincies

In het onderzoekstraject KIEM hebben we ‘alles’ op en rond veen samengebracht en gevisualiseerd in de KIEM-Conceptroom in Zegveld. En dat werkt.

Nu we de unit nodig hebben voor JUMP, het vervolg op KIEM, is de oogst van KIEM daar weggehaald. Omdat we merkten dat onze manier van kijken, structureren, dwarsverbanden leggen en visualiseren aanspreekt, hebben we nagedacht over een nieuwe manier om de inzichten uit KIEM te delen. Het resultaat is een mobiele KIEM-versie waarmee we langs de 6 veenprovincies gaan voor gesprek en feedback in korte sessies. Op 9 december was de 1e sessie in het Provinciehuis van Zuid-Holland. Daar maakten medewerkers van Veenweiden en Landbouwteams en van LVVN  kennis met de inzichten en zoekvelden uit KIEM. Nog geen innovaties, wel denkrichtingen voor 15 jaar vooruit.

Contact

Jolien Koole
Projectleider
06 25 022 161 | jolien@veenweiden.nl

KIEM en LIFE IP

Het KIEM-project maakt deel uit van LIFE IP*; een Europees subsidieprogramma dat bijdraagt aan het realiseren van het Europese milieu-, energie- en klimaatbeleid, zoals de Europese Green Deal. Eén van de zogeheten ‘tandwielprojecten’ binnen LIFE IP is gericht op het ontwikkelen van businessmodellen en vormen van financiering voor adaptatiemaatregelen. Dat is precies waar KIEM aan bijdraagt als basis voor JUMP, het VIC Innovatieprogramma.

* Medegefinancierd door de Europese Unie. Opvattingen en meningen zijn echter uitsluitend die van de auteur(s) en weerspiegelen niet noodzakelijk die van de Europese Unie of CINEA. Noch de Europese Unie, noch de subsidieverlenende instantie kan hiervoor verantwoordelijk worden gehouden.

Het VIC-KIEM-project maakt deel uit van LIFE IP; een Europees subsidieprogramma dat bijdraagt aan het realiseren van het Europese milieu-, energie- en klimaatbeleid.